27 Dis 2012

PAS Akan Pertahankan Amanat Hadi Hingga Ke Titisan Darah Yang Terakhir


Amanat Hadi terus menjadi isu hangat yang menggelegak walaupun Hadi Awang sengaja menghilangkan diri dengan harapan ia akan dilupakan dan basi begitu saja.   Walaubagaimanapun, kita percaya yang beliau sedia maklum bahawa mendiamkan diri tidak akan melepaskan dirinya dari akibat memecahbecahbelahkan ummah, termasuk suami isteri serta ibu bapa dan anak.   


Usaha pihak media, terutamanya Utusan Malaysia untuk menghangatkan dan membongkar pengakuan mereka-mereka yang telah mengkafirkan sanak saudara sendiri akibat berpegang kepada amanat tersebut patut dipuji.  Ini kerana amanat ini bukan perkara kecil yang boleh diselesaikan dengan mudah.  Ia merupakan soal rohaniah, soal kepercayaan, soal akidah, soal hidup mati dan perpaduan ummah.  Adalah tidak wajar bagi mana-mana umat Islam untuk meremeh atau memperkecilkan, apatah lagi melupakannya.


Lagipun, ini adalah soal ëhutangí di mana Hadi Awang terhutang dengan mereka-mereka yang terlibat itu, satu bentuk penjelasan kalaupun tidak permohonan maaf atas apa yang berlaku.


Lebih-lebih lagi apabila Nik Aziz pula menyeru agar Hadi mempertahankan amanat tersebut dan tidak sekali-kali menariknya kembali seperti desakan para Ulama. 


Dalam ertikata lain, Nik Aziz meminta Hadi tampil mengesahkan secara jelas dan lantang bahawa orang UMNO itu kafir dan bahawa semua mereka yang terlibat mengkafirkan saudara seagama kerana berpegang kepada amanat tersebut adalah berada di jalan yang benar, serta tidak perlu meminta ampun kepada sesiapa. 


Pelik juga kita apabila Nik Aziz menuduh kita takut bersemuka dengan Hadi sedangkan bagaimana hendak bersemuka dengan Hadi jika Hadi menyembunyikan diri?  Sudah jenuh kita menjerit memanggil Hadi sehingga kering tekak.   Malah ada juga yang melaung-laung mencabar Hadi sehingga terdengar oleh Nik Aziz, tetapi malangnya, masih juga tidak didengar oleh Hadi sendiri.


Apapun, kita perlu bersangka baik terhadap ulama, dan kita percaya tidak mungkin Ulama besar seperti Hadi adalah pengecut.  Mungkin Hadi sekadar tidak sudi untuk melayan jeritan media, dan bukannya takut berhadapan dengan amanatnya. Kita harus faham peel Ulama-celebrity seperti Hadi. 

Tetapi, kalaupun Hadi tidak sudi menyahut panggilan kita, sekurang-kurangnya sahutlah seruan Nik Aziz untuk berhadapan dengan amanatnya.   Kasihan Nik Aziz terpaksa berbelit-belit, berpusing-pusing membela Hadi.  Sudahlah orang tua itu nyanyuk, bertambah nyanyuklah dia jika terpaksa menipu diri sendiri. 


Kasihan juga pada kita semua iaitu rakyat yang memerhati kerana terpaksa tergelak-gelak hingga berguling-guling melihat gelagat pemimpin parti Islam meraban hanya kerana gila nak ke Putrajaya.  Takut juga kita akan dosa mengetawakan Ulama. 


Lebih dari itu, kita kasihan pada mereka yang terlibat secara langsung dengan Amanat Hadi.  Pastinya mereka tidak melihat semua ini sebagai lawak jenaka.  Mereka perlukan kepastian, apakah benar saudara mereka di dalam UMNO itu kafir kerana UMNO bekerjasama dengan MCA dan MIC.   Mereka juga perlu kepastian sekali lagi akan perbezaan kerjasama UMNO-MCA-MIC dengan kerjasama PAS-DAP yang ingin membentuk negara sekular.  


Hadi wajib menjawab semua kemusykilan mereka.  Tidak mungkin ia begitu sukar sekali bagi Hadi lebih-lebih lagi bila Nik Aziz sudah pun memberi ëtipsí jawapan iaitu Ya, UMNO itu kafir bagi PAS. 


Justeru, jika Hadi terus mendiamkan diri, tidak menarik balik dan tidak pula menafi, maka persoalan ini akan terjawab sendiri iaitu PAS mengambil pendirian untuk mempertahankan Amanat 1981 yang mengkafirkan orang UMNO, sehingga ke titisan darah yang terakhir dan seterusnya.iaitu sehingga ke akhirat.  Inilah hakikat yang perlu diterima dan ditelan serta dipegang oleh semua orang-orang PAS selagi mereka berdiri di belakang Hadi Awang dan Nik Aziz. 

Tiada ulasan: